Openingstijden » Ma, Wo & Do 8:00 - 17:00 · Di & Vr 8:00 - 13:00 · Routebeschrijving?
Mighty-Craft-logo

Door de tandartsen en assistenten van onze tandartspraktijk worden dagelijks veel verschillende behandelingen uitgevoerd. De meest voorkomende behandelingen zijn onderin opgesomd.

Kies een behandeling voor meer informatie

Angst kan worden veroorzaakt van negatieve ervaringen bij de tandarts, het gevoel van onmacht en weinig communicatie. Voor velen is een tandartsbezoek een onaangename en onplezierige ervaring. Daarom willen wij zoveel mogelijk van te voren vertellen wat wij gaan doen en zoveel mogelijk u gerust stellen. Bij te gevoelige behandelingen kunnen we plaatselijk verdoven. Ook is het mogelijk om de plek van verdoving voor-verdoven met een zalfje zodra u de verdoving niet meer voelt.
Inwendig bleken van één tand
Na een wortelkanaalbehandeling kan een tand gaan verkleuren. Een oplossing hiervoor is om met Natriumperboraat een aantal keer te bleken tot er een gewenste resualtaat wordt bereikt.

Aan de stoel bleken
De gehele gebit wordt uitwendig gebleekt. Deze procedure duurt één tot twee uur. Het gebit wordt ongeveer 8 tinten lichter. Wordt met behulp van waterstofperoxide gel en een lamp de tanden gebleekt. Vooraf wordt een uitgebreid gebitsreiniging gedaan.

Thuis bleken(home bleaching)
U kunt nadat de tandarts heeft u gebit beoordeeld en gereinigd, Kunt u zelf met gebitjes (Ultradent) die u mee krijgt thuis gaan bleken tot dat het gewenste resultaat krijgt. Deze is goedkoper en minder intensief voor uw gebit.
Bij de controle wordt naar de mondgezondheid gekeken en beoordeeld en eventueel worden er foto's gemaakt. Het is heel belangrijk dat u twee keer per jaar bij de tandarts komt voor controle. Er kunnen problemen voorkomen met u gebit en u merkt daar niets van zodra u pijn krijgt dan is het proces al in verre stadium beland. Bij de controle wordt ook de mondhygiëne beoordeeld. De mondhygiëne staat centraal bij een matige tot slechte mondhygiëne raakt het tandvlees ontstoken.

In aantal gevallen zal dit proces voortzetten richting het kaakbot welke de wortels van de tanden en kiezen omvat. Het bot wordt door het lichaam afgebroken en komen de tanden en de kiezen los te staan. Slechte mondhygiëne zal de levensduur van vullingen, facings, kronen en bruggen verkorten. Daarom is het van groot belang de mondhygiëne op peli te krijgen en te houden. Na de gebitsreiniging zullen we een poetsinstructie geven en het gebruik van tandenstokers, tanddraad(flos) en mondhygiëne producten worden besproken.
Facings
Bij de voorzijde van een tand wordt een kleine hoeveelheid weefsel verwijderd en wordt vervangen met een laagje porselein. Als u een verkleurde of een spleet tussen de tanden hebt kan dat ook met behulp van een facing wordt verholpen. Het voordeel van facing is dat er met relatief weinig weefsel een schitterend resultaat wordt bereikt.

Kronen
Soms zijn tanden of kiezen zo verzwakt dat het nodig is om kroon te plaatsen. Ook na een wortelkanaal behandeling in noodzakelijk om te kies te bekronen omdat de kies/tand geen voeding meer krijgt en opgegeven moment gaat afbrokkelen. In de eerste zitting wordt de tand of kies zodanig geslepen dat er een stomp ontstaat daarvan wordt een afdruk gemaakt. De nieuwe kroon is nog niet klaar, er wordt een noodkroon bij u geplaatst. Bij de tandtechnicus wordt de kroon van metaal/porselein/zirkonium gemaakt. Dit proces duur ongeveer 2 weken. De kroon is zo vervaardigd dat de tand of kies de oorspronkelijke vorm en functie terug krijgt.

Bruggen
Als er een tand of kies ontbreekt kan dat door middel van een brug worden vervangen. Bij een brug worden de naast ontbrekende tand of kies gebruikt als pijlers voor de brug. Hierop komen twee kronen en de ontbrekende tand/kies wordt het zwevende gedeelte of dummy genoemd. Deze wordt vastgemaakt aan de pijlers. In de eerste zitting worden de pijlers omgeslepen en een afdruk gemaakt en tussentijds wordt een noodbrug geplaatst tot dat de brug klaar is dat duur ongeveer 2 weken. In de tweede zitting wordt eventueel de brug tijdelijk vastgemaakt om te kijken het bevalt daarna wordt het definitief vastgemaakt.
Als er veel tanden en kiezen ontbreken en niet kan worden geholpen met kronen en bruggen dan wordt er tijd om aan uitneembare kunstgebitten te denken er zijn verschillende mogelijkheden

- Gedeeltelijke prothese op metaalbasis ( frame)of op kunststof basis (plaatje)
- Immediaat prothese
- Overkappingsprothese
- Prothese op implantaten

Gedeeltelijke prothese op metaalbasis (frame) of op kunststof basis (plaatje)
De plaat- of frameprothese wordt gemaakt bij het vervangen van één of meerdere tanden/kiezen, wordt ook wel partiële prothese genoemd. Het is een goede oplossing als een kroon, brug of een implantaat kan niet worden gebruikt. Het is een uitneembare voorziening die uit de mond kan worden uitgehaald en daardoor is het ook goedkoper dan niet uitneembare voorzieningen.

De plaatprothese
De plaatprothese is gemaakt van roze, tandvleeskelurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen gevestigd. De plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond en kan eventueel met ankers aan de overgebleven tanden/kiezen worden gevestigd.

Frameprothese
De frame is gemaakt van metaal en daarop is roze kunsthars aangebracht. De frame is sterker dan plaatprothese en rust op de resterende tanden en kiezen en niet op het slijmvlies. Hierdoor ontstaat minder belasting op slijmvlies en ook minder ontstekingen in de mond.

Immediaat prothese
Bij het vervangen van algehele tanden/kiezen wordt een volledige kunstgebit gemaakt. Vroeger liepen mensen een tijdje zonder tanden nu worden op de dag dat de tanden worden getrokken de kunstgebit geplaatst en dat wordt ook wel een Immediaat prothese genoemd. De eerste uren na het trekken kan de speeksel rood zijn. U moet ook de eerste 24uur niet spoelen en de prothese ook niet uit doen er ontstaat namelijk bloedstolsel en zorgt voor de wondgenezing.

De Overkappingsprothese
Bij deze prothese zijn er nog een paar wortels die u kunt nog behouden en daaroverheen wordt de prothese gevestigd. Deze prothese zorgt ervoor dat de kaak minder snel slinkt en meer houvast en steun.

Prothese op implantaten
Het kan voorkomen dat de prothese niet goed blijft zitten. Dan kunnen er implantaten worden geplaatst bij een specialist en daaroverheen een prothese gemaakt.
Als er bij de controle cariës (gaatjes/tandbederf) of verlies van tand weefsel door andere processen zijn geconstateerd worden deze gerestaureerd (gevuld). Een gaatje ziet eruit in het beginstadium als wit dof plekje door goede mondhygiëne kan dit proces worden gestopt. Als het plekje geel of bruin wordt dan kan de tandarts alleen het verhelpen en herstellen.

Bij restauratieve behandelingen wordt gestreefd naar een volledig functieherstel door het vervangen van de verloren tand weefsel. Hierbij worden de gaatjes geprepareerd en gevuld met composiet (tandkleurige vulmateriaal). Voor grote defecten kunnen kronen, inalys en bruggen worden gemaakt.
Een wortelkanaal behandeling is nodig wanneer er een ontsteking is of dreigt te ontstaan van wortels van tanden en kiezen. De oorzaken kunnen zijn door een tandbederf(gaatje), lekkende vullingen of een harde klap op de tanden en kiezen gekregen. U hoeft geen klachten te hebben maar vaak begint het met een drukkend gevoel in de tand of kies en soms gevoeligheid bij koud en warm eten/ drinken of pijnlijk met kauwen. De ontstoken zenuw zal uiteindelijk afsterven en de bacteriën kunnen nog zich uitbreiden in het kaakbot waardoor meerdere klachten ontstaan bijv dikke wang. Daarom is van belang dat deze ontsteking wordt behandeld.

Deze behandelingen kan bestaan uit één tot drie zittingen afhankelijk van de graad van de ontsteking en de moeilijkheidsgraad van de tand of kies.De tandbederf wordt helemaal verwijderd en de wortelkanalen worden toegankelijk gemaakt en schoon gemaakt en eventueel gevuld met medicamenten en tijdelijke vulling. In de tweede zitting afhankelijk van de ontstekingsgraad van de kies/tand.Als de ontsteking nog aanwezig is dan wordt nog een keer de wortelkanalen schoongemaakt en tijdelijk gevuld. Zodra de ontsteking en de pijnklachten zijn verminderd dan wordt er een definitieve vulling geplaatst.
chair

Schrijf je nu direct online in!

Gemakkelijk en Snel.